Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Το μανιφέστο μας

Εντάξει, δεν πρόκειται περί επαναστατικού αγώνα, αλλά καλόν είναι να διατυπώσουμε κάποιες αρχές πάνω στις οποίες θα βασιστούμε και θα καθοδηγούν τα γραπτά μας. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Θα γράφουμε πάντα αυτό που θεωρούμε "αληθινό", εκτός κι αν η "αλήθεια" αποδειχτεί επικίνδυνη ή ανώφελο να ακουστεί. Ακόμη και τότε όμως θα προτιμήσουμε τη σιωπή από το ψέμα. Κατά το Σαββοπουλικό "αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα". Με τη διαφορά ότι εμείς θα επιμένουμε στα δυσάρεστα, αρκεί να θέλετε να τα ακούσετε...


Θα ασχολούμαστε πιο πολύ με τα καθημερινά και "ασήμαντα", γιατί με τα σημαντικά ασχολούνται ένα κάρο ασήμαντοι άνθρωποι, οπότε δεν περισσεύει χώρος για μας.

Η λέξη "ΜΑΛΑΚΑΣ" θα γράφεται πάντα με κεφαλαία, εκτός κι αν το ξεχάσουμε, ή αν έχουμε αμφιβολίες για το χαρακτηρισμό.

Θα είναι ένα blog α-σεξουαλικό ή ετεροφυλοφιλικό ή ερμαφρόδιτο ή τέλος πάντων ό,τι κάτσει, γιατί δεν είμαστε ούτε Ελληναράδες, ούτε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ούτε οπαδοί με κανένα τρόπο (όπως λέει και ο Αλκίνοος). Στόχος μας είναι να περιγράψουμε τα πράγματα γύρω μας με τα χρώματα της καρδιάς μας και όχι κάποιας "ομάδας" ή υποσυνόλου.

Δεν θα είμαστε... "ο εαυτός μας", "η φωνή της αλήθειας", "η πίστη σε κάτι ιερό" και άλλα τέτοια κοινότοπα, γιατί μέσα μας υπάρχουν πολλοί εαυτοί, ακούμε πολλές φωνές και πιστεύουμε μόνο όσα καταλαβαίνουμε. Όχι πως ό,τι δεν καταλαβαίνουμε δεν υπάρχει. Απλώς δε μπορούμε να αναλύουμε πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε (ενώ πολλοί ειδικεύονται σε αυτά...).

Δε μας ενδιαφέρει η πλήρης διασταύρωση των όσων γράφουμε, γιατί δεν θα γράφουμε ειδήσεις, αλλά αναλύσεις, δεν θα γράφουμε συμβάντα, αλλά διηγήσεις φίλων, γιαγιάδων και παπούδων και περαστικών. Αν θέλετε διασταυρώσεις (και σταυρώσεις των ειδήσεων) υπάρχουν εκεί έξω, δόξα τω θεώ, άπειρα site, εφημερίδες και κανάλια, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε αποτελεσματικά (...). Εμείς θα λέμε αυτά που θα λέγαμε έχοντας πιεί και δυο ποτηράκια τσίπουρο. Όταν δηλαδή η αμεσότητα και τελικά η αλήθεια μετράνε πιο πολύ από το φόβο του να μην εκτεθείς...

Λόγω συγκυρίας, θα ασχοληθούμε κι εμείς πολλάκις με το θέμα της οικονομικής κρίσης, μέσα από μια ψυχαναλυτική ή κομφουκιανή αν προτιμάτε προσέγγιση, ότι δηλαδή ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ. Κυρίως θα μας απασχολεί ο δικός μας κακός εαυτός (ημών προσωπικά, των φίλων μας και εν τέλει των Ελλήνων γενικά) και όχι τόσο οι συνθήκες ή οι έξω εχθροί. Όχι πως αυτοί δεν υπάρχουν, αλλά επειδή έχουμε κουραστεί να... αυτοδικαιολογούμαστε και να ετεροπροσδιοριζόμαστε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου